+385 1 3314 987


Trg Dr. F. Tuđmana 4, 10290 Zaprešić

Operativni zahvati

Operacija katarakte (sive mrene)

OPERACIJA KATARAKTE (SIVE MRENE)

Svakom pacijentu koji se odluči na operaciju katarakte preporučuje se da poštuje pravila i tako doprinese bržem oporavku.
Poželjno je da o pravilima ponašanja i terapiji pacijent i njegova pratnja budu detaljno educirani prije samog zahvata te da upute za ponašanje dobiju i u pismenom obliku.

PRIPREMA:
Prije operacije potrebno je napraviti nekoliko pretraga:
kompletna krvna slika, sedimentacija, glukoza ( šećer) u krvi, EKG ( snimanje srca).
Ostale pretrage vezane za oko koje se operira obavile su se u sklopu prethodnog pregleda ili se obavljaju neposredno prije zahvata.
Ukoliko pacijent redovno uzima neke lijekove treba to učiniti i na dan kada se očekuje operacija. Ukoliko se uzimaju lijekovi  " za cirkulaciju" kao što je Andol, Aspirin, Cardiopirin, Pigrel ili ostali lijekove protiv zgrušavanja krvi, treba prekinuti s uzimanjem tri dana prije planiranog zahvata u dogovoru sa svojim internistom, kako bi se smanjio rizik od iznenadnog ili produženog krvarenja.
Preporučuje se da je pacijent umjereno sit i odmoran.
Poželjno je da pacijent dolazi u pratnji osobe koja će ostati za vrijeme zahvata te pacijenta odvesti kući nakon zahvata.

TIJEK ZAHVATA:
Katarakta se operira " ambulantno", odnosno isti dan se na operaciju dolazi i nakon operacije odlazi kući na odmor. Pacijent se u našim prostorima zadrži oko dva do tri sata dok sam zahvat traje oko 15 minuta.
Zahvat se obavlja u operacijskoj sali, u sterilnim uvjetima te pod lokalnom anestezijom. Neposredno prije odlaska u operacijsku salu oko koje se operira se nakapa anestetskim kapima te kapima za proširenje zjenice, a široka zjenica je jedan od osnovnih preduvjeta za početak operacije.
Siva mrena se uklanja ultrazvučno te se na kraju operacije rana ne šiva već sama zacijeljuje u roku nekoliko dana. Na rubu rožnice se napravi mali rez veličine 2mm kroz koji se ultrazvučnom sondom usitnjava i ispire prirodna zamućena leća, te se kroz isti ugrađuje savitljiva intraokularna umjetna leća.
Cijelo vrijeme tijekom zahvata pacijent čuje i može razgovarati te komunicira sa svojim kirurgom i slijedi upute i objašnjenja koja dobiva.  
Tijekom zahvata ne osjeća se nikakva bol no ako se pojavi nekakav neugodan osjećaj pacijent to treba odmah reći.


OPORAVAK:
Poslije operacije, pacijent se odmara koliko je potrebno, najčešće oko pola sata u za to predviđenom prostoru koji je miran i ugodan. Po završetku operacije oko se zatvori sa zaštitnim povezom koji ostaje na oku sve do sutrašnje kontrole a skida se samo za stavljanje kapi po uputama. Pacijent i pratnja odmah dobiju potrebne kapi i upute za korištenje kapi.
Uobičajeno je da se nakon operacije osjeća lagano žuljanje i nelagoda. Oko može biti blago crveno i osjetljivije na jako svjetlo, no smetnje su svaki dan sve manje. Ostatak dana, do sutrašnje kontrole potrebno je odmarati se te se normalno može objedovati, obaviti svakodnevna higijena i gledati televizija sa povezom na operiranom oku. Već se sutradan primjećuje poboljšanje vida, ali je za konačan ishod potrebno nekoliko tjedana, koliko se u prosjeku i koristi terapija kapljicama. Većina pacijenata se vraća svojim svakodnevnim aktivnostima nakon nekoliko dana bez ikakvih smetnji.

KONTROLA:
Sutradan ujutro obavezan je dolazak na kontrolu u zakazano vrijeme. Na prvoj kontroli se utvrđuje stanje nakon operacije i planira daljnje korištenje terapije kao i daljnje kontrole.

Nekoliko je važnih upozorenja na koje pacijet treba obratiti pažnju i kojih se mora pridržavati:

  • oko se ne smije dirati, stiskati i trljati rukama
  • oko se ne smije umivati idućih tjedan dana te treba izbjegavati kontakt sa sapunom/šamponom kod pranja kose u tom vremenu
  • treba izbjegavati teške fizičke napore i podizanje teških tereta idućih mjeseca dana,
  • ne koristiti bazene i saune i izbjegavati izvore iritacije kao što su zadimljeni i zaprašeni prostori, jak vjetar i direktno strujanje zraka iz klimatizacije
  • izbjegavati agresivnu kozmetiku i šminku za lice kroz idućih mjesec dana.


Rezultati operacije katarakte ne ovise samo o uspjehu kirurga nego i o disciplini pacijenta u propisanim pravilima ponašanja i terapiji!