Adresa: Trg Dr.Franje Tudmana 4, Novi dvori, Zaprešić
Telefon: +385 1 3314 987
Mobitel: +385 91 589 6156
Poliklinika Odraz

Tom Ford sunčane naočale

O Tom Fordu:

Tom Ford je rođen 27. kolovoza 1961. godine u Austinu, u dobrostojećoj teksaškoj obitelji. Osjećaj za lijepo, već u ranom djetinjstvu, usadila mu je majka koju su zbog ljepote i elegancije uspoređivali s Hitchcockovom miljenicom, glumicom Tippi Hedren. Na studij umjetnosti u New York stigao je 1979. godine, no napušta ga godinu dana kasnije kako bi upisao studij arhitekture interijera koju je na kraju i diplomirao.  Već tada je na njujorškoj društvenoj sceni dobro kotirao. Mjesto u kultnom Studiju 54 i Tvornici Andyja Warholla bilo mu je uvijek osigurano dok su ga u raznim magazinima opisivali kao uvijek besprijekorno odjevenog mladića.
Modnu karijeru započeo je 1986. godine na Sedmoj aveniji u modnoj kući Kathy Hardwick. Glavnu dizajnericu je opsjedao sve dok ga nije primila na razgovor. Na pitanje tko mu je omiljeni europski dizajner odgovorio je Giorgio Armani i dobio posao. Kada ga je kasnije pitala zašto baš on, rekao je da je primijetio kako je u tom trenutku nosila Armanijevu odjeću. Dvije godine radio je kao asistent, a zatim se 1988. godine zaposlio u respektabilnoj modnoj kući Perry Elis. Ondje je dizajnirao najmanje važne kolekcije, a kako s tim nije bio zadovoljan uspio je nagovoriti Dawn Mello, tada glavnu dizajnericu Gucija, da ga angažira.
U Milano je stigao 1990. kada su Gucci potresali mnogi skandali i problemi. Carstvo je bilo na rubu bankrota, ali se u sveopćem kaosu pojavio odvjetnik Domenico de Sole koji je 1994. pretvorio Gucci u javno poduzeće kako bi pokušali iz početka. Dawn Mello je napustila Gucci, a Tom Ford je postao glavni dizajner.  Već prikazivanjem prve kolekcije 1995. godine, modna kritika je bila ushićena. Seksipil je bila glavna karta na koju je igrao, a nove reklamne kampanje su unijele pravu revoluciju u modno oglašavanje. Ponekad je ta opsjednutost seksom znala prijeći granice dobrog ukusa pa je reklamna kampanja u kojoj je međunožje slavne manekenke Carmen Kass obrijao u obliku slova G izazvala buru negodovanja i optužbi za seksizam i pornografiju.
Godine 2000. uspio je spriječiti preuzimanje od strane najmoćnijeg čovjeka u svijetu mode, Bernarda Arnaulta. Upravo suprotno, Gucci grupi je uspio pripojiti modne kuće Balenciaga i Yves Saint Laurent i tako stvorio ozbiljnu konkurenciju Arnaultovom LVMH. I u YSL je bilo veoma napeto. Iako YSL i njegov partner nisu krili svoje nezadovoljstvo Fordovim radovima, modna kritika i urednici, bili su još jednom oduševljeni.
2004. godine napustio je Gucci i YSL, a ta je vijest odjeknula kao bomba u modnim krugovima te su dionice Gucci grupe odmah zabilježile pad. Nakon odlaska počeo je stvarati vlastiti modni imperij. Prvo je s kozmetičkom kućom Estee Lauder razvio liniju Tom Ford Beauty. Potom je vrlo uspješno lansirao kolekciju sunčanih naočala, a zatim i drugih modnih dodataka i odjeće.
Ove godine je predstavio i svoj prvi filmski uradak koji smo imali prilike pogledati i u Hrvatskoj. Riječ je o filmu „A single Man", ekraniziranoj verziji istoimenog romana Christophera Isherwooda. Iako su Fordovo modno stvaralaštvo svi uvažavali bez zadrške, ideju o filmskom biznisu, rijetko je tko shvaćao ozbiljno. Nakon prikazivanja, kritika ga je još jednom pohvalila, ističući prekrasan ugođaj i izuzetnu estetiku filma te vrlo zrelu režiju za jednog debitanta.


O kolekciji sunčanih naočala za proljeće 2011:

Za proljeće 2011. godine Tom Ford je predstavio 26 novih modela sunčanih naočala za žene i muškarce. Dizajn je potpuno prilagođen svim licima, a naočale nude posebnu razinu luksuza i udobnosti. Kolekciju čine nove verzije najprodavanijih modela iz prošlih godina te novi modeli koji savršeno kombiniraju starinske detalje u suvremene oblike i boje.
„Svaka naočala nosi visoku dizajnersku vrijednost koja je nešto naglašenija u modnim modelima, a nešto manje izražena u klasičnim. Poanta je u tome da ne izgledate „retro", nego uvijek u potpunosti moderno" - kaže Tom Ford
Jedanaest novih modela namijenjenih ženama uključuje 2 nove verzije Fordovog najprodavanijeg modela sa zakrivljenom „X" frontom. Za razliku od modela FT9, modeli Sienna i Rikie (FT178 i FT179) sada su proizvedeni od metal i epoksi mješavine te dolaze u novim sexy kombinacijama boja poput srebrno-ljubičaste fronte i lila leća. Dva ultra lagana plastična modela Tabitha i Vicky (FT183 i FT184) koriste isti „X" motiv, koji je u ovom slučaju dio duplog mosta, te zanimljive kombinacije boja.
Modeli Iris i Francesca (FT180 i FT181) predstavljaju nove elegantne metalne verzije prošlogodišnjih poznatih modela FT161 i FT162 koje karakterizira zakrivljeni gornji dio fronte koja se spušta prema nosu. Model Helena (FT182) namijenjen je ženama koje u svom stilu nose određenu dozu bunta.
Od klasičnih ženskih modela valja istaknuti plastični model Sheila (FT186), predimenzioniranu Rhondu (FT187) i široki okrugli model Sonja (FT185) koji je napravljen od vrlo lagane plastike, a u sebi kombinira dva zaštitna znaka Tom Forda, „X" na fronti i čvor na krilima.
Muška kolekcija uključuje nove varijante poznatih pilotskih modela kao i novu verziju poznatog modela „James Bond". Prošlogodišnji bestseller Peter (FT142) obrađen je u tri nove verzije, dvije muške metalne (FT193 i FT194) te jednu plastičnu koja je namijenjena muškarcima i ženama, a može se nositi i kao dioptrijski okvir (FT206).